Buy local, be local

Buy local, be local

Hoe gemakkelijk is het niet om snel een nieuwe hippe trui te bestellen op één van je favoriete online webshops zoals Zalando? Met een paar kliks komen we al een heel eind de dag van vandaag.
oneindige keuzes de volgende dag bij je thuis geleverd? Komaan wie zou dit nu niet willen?
Ik kan ook toegeven dat het zeker geen verassing is, comfort en gemak zijn keyspelers de dag van vandaag.
Maar ik vraag me soms af of mensen beseffen wat er allemaal schuilt achter het pakje dat aan je deur wordt geleverd.

Wanneer komt die postbode?

Hoe vaak hebt u zich al niet afgevraagd? Wanneer komt die postbode nu eindelijk met mijn pakje?
Om daarna in de brievenbus een briefje te vinden dat de postbode al langs geweest is en we ons pakketje kunnen ophalen op het postkantoor.
Persoonlijk vind ik de leveringsuren heel onlogisch, “Beste we leveren uw pakje vandaag tussen 8 uur en 17 uur”, Maar eerlijk gezegd wie is er zelf op die momenten thuis en wie heeft er zelfs tijd om heel de dag thuis te zitten wachten op een pakje?
Het leven wordt alsmaar drukker en drukker en we hebben minder tijd dan ooit tevoren. Waarom zouden we onze kostbare tijd dan gebruiken om thuis te zitten wachten op een kartonnen doos die van honderden kilometers verder komt?

Waar is die frisse lucht naartoe?

We kennen allemaal het probleem van de luchtkwaliteit in de steden. Zo zou Antwerpen zelfs één van de slechtst scorende steden in België zijn.
Graag wijzen we de vinger dan graag naar de grote industriële bedrijven, maar we moeten beseffen dat ons koopgedrag een grotere boosdoener is dan we denken.
Al deze pakjes leggen namelijk een lange reis af voor ze aan onze deur worden geleverd. Ze starten meestal in een ver afgelegen land om dan via vliegtuig of boot naar België te komen.
Daarna leggen ze vaak nog honderden kilometers op de weg af voor ze uiteindelijk aan onze deur belanden.
dit zorgt trouwens niet alleen voor luchtvervuiling maar denk ook eens aan die ellelange files waar we dagelijks op vloeken. Lokaal kopen zou dus niet alleen super zijn voor de planeet maar ook een grote stap vooruit op vlak van vlotheid in het verkeer.

Zijn er nog voordelen?

Het belangrijkste voordeel van lokaal winkelen is overduidelijk de belevenis.
Het zien, ruiken en proeven van de producten is nog altijd één van de leukste aspecten aan shoppen.
Mensen zijn dan ook gemaakt om gebruik te maken van hun zintuigen, maar nog belangrijker is misschien het sociaal contant met andere.
Wanneer we lokaal shoppen staan we in rechtstreeks contact met de winkelier, geen problemen meer met e-mails waar we dagenlang op een antwoord wachten of formulieren met details waar we nog nooit van hebben gehoord.
Een laatste voordeel dat ik wil vermelden en dat ik persoonlijk toch belangrijk vindt is dat we de gezelligheid van het centrum moeten bewaren, de kleine unieke winkeltjes zorgen namelijk voor diversiteit en uniekheid van een bepaalde stad, stel je eens voor dat alles zou overgenomen worden door megaketens, dan zou elke stad er toch hetzelfde uitzien?

Tot slot

Vandaag de dag zijn grote online winkels een vast deel van onze gewoonte geworden.
Het valt niet meer weg te denken en natuurlijk is ook niet alles slecht aan deze service, maar wat men vooral moet proberen bereiken is een goede balans tussen online en lokaal winkelen.
Wanneer u toch liever online u aankopen doet, kan u misschien eens een kijkje nemen op degrotemarkt.be. Hier combineert u het beste van beide werelden door online lokale merken en handelaars te steunen, want met DeGroteMarkt.be helpen we mee aan het behoud van die lokale winkeltjes, maar dan op een digitale manier. We zorgen ervoor dat zij een plaats krijgen om zich te wapenen tegen de buitenlandse webshops. Op die manier ondersteunen we de lokale economie met de opkomst van de digitale reuzen.

Happy shopping!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.