Mode-ontwerper worden

Mode-ontwerper worden

Mode-ontwerper worden is voor velen een droom, maar voor weinigen een realiteit. Wij bij De Grote Markt geven je graag een stappenplan om je doel te bereiken.

Stap 1: Doe een opleiding

Om een ​​voet tussen de deur van deze competitieve industrie te krijgen, moeten modeontwerpers met potentieel hun vaardigheden aanleren via een opleiding. Ambitieuze fashion designers die geïnteresseerd zijn in het vakgebied, kunnen een bachelor in fashion design behalen, waarin ze cursussen volgen in computerondersteund mode-ontwerpen, de geschiedenis van mode, textiel, figuurtekenen en patronen maken. Modeontwerpers kunnen ook diploma’s behalen in mode merchandising en zich op die manier voorbereiden op een job met als functie merchandise planning, verkoopbevordering, consumentengedrag, retailmanagement en productontwikkeling.

Stap 2: Scherp je vaardigheden aan met praktische ervaring

Om de nodige vaardigheden aan te scherpen om van een ​​ontwerp of een idee tot het eindproduct te komen, moeten studenten buiten de klas oefenen. Dit praktische leren kan worden bereikt door deel te nemen aan een stageprogramma bij een ontwerpbureau, kledingfabrikant of persoonlijke stylist. Bovendien kunnen studenten ervaring opdoen door vrijwilligerswerk te doen voor een modehuis.

Stap 3: Leer het modebedrijf kennen

Achter de creatieve flair van de mode-industrie schuilt het zakelijk inzicht dat nodig is om een ​​bedrijf draaiende te houden. Naast het leren van de creatieve kant van het vakgebied, moeten studenten ook vertrouwd geraken met wat er achter de schermen gebeurt – zoals financiën, verkoop en marketing – vooral als ze een eigen modebedrijf willen hebben. Mode-ontwerper worden is niet alleen kleding ontwerpen.

Stap 4: Stel een portfolio samen

Om toekomstige mode-ontwerpers te laten pronken met hun talent, moeten ze een portfolio maken dat hun vaardigheden en creatieve gevoeligheden aantoont. Studenten kunnen hun portfolio vullen met het werk dat ze tijdens hun opleiding hebben gedaan, dus het is belangrijk voor hen om elke opdracht te behandelen alsof ze hun werk aan een toekomstige baas zouden laten zien. Portfolio’s stellen mensen in staat te pronken met een scala aan vaardigheden, waaronder hun vaardigheden voor schetsen, naaien en patronen maken.

Stap 5: Blijf op de hoogte van de modetrends

De mode-industrie verandert van seizoen tot seizoen, dus het is belangrijk voor ontwerpers om op de hoogte te blijven van de trends. Dit kan door regelmatig vakbladen en tijdschriften te lezen. Wil je mode-ontwerper worden, dan moet je je hele leven de trends in de gaten houden.

Je kan natuurlijk ook altijd starten met het ontwerpen van bedrukte T-shirts of truien. Als je een leuk idee hebt, dan zijn wij bij De Grote Markt één en al oor en wie weet publiceren we jouw wel op onze webshop.

Voor meer info, stuur ons een mailtje op info@degrotemarkt.be.

Cheers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.